Mistä on hullut ideat tehty? Hetken mielijohteesta, lapsellisesta uhmakkuudesta, uteliaisuudesta, kenties halusta haastaa itsensä aina uudelleen ja uudelleen?

Laiskottelin keskiviikkoiltana tapojeni mukaisesti sohvalla tuijottaen televisiota, kun päämäärätön kanavasurffaukseni tuotti tulosta. Docventures. Food Inc. Lihaton Lokakuu. Päässäni alkoi raksuttaa. Pystyisinkö todella vaikuttamaan omalla kulutuskäyttäytymiselläni oman terveyteni lisäksi myös muiden terveyteen? Voisinko vaikuttaa markkinoiden tarjontaan luomalla uudenlaista kysyntää? Entä kykenisinkö itse elämään ilman eläinperäistä proteiinia, josta nykyinen ruokavalioni suurelta osin koostuu? Docventuresin Lihaton Lokakuu -tempaus herätti sisäisen seikkailunhaluni, joten päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja ottaa haasteen vastaan. 

Vaikka pidän ruoanlaitosta, hektinen arki ajaa yleensä valitsemaan vaihtoehdoista nopeimman ja vaivattomimman. Löydän itseni useasti einestiskiltä valitsemasta natriumglutamaatilla maustettua teurasjätettä, jonka voi helposti ja mukavasti valmistaa mikroaaltouunissa vain muutamassa minuutissa. Jos aikaa on aavistuksen enemmän, ostoskorista löytyy usein valmiiksi marinoitua lihaa - miltähän sekin maistuisi ilman lihan maun peittävää marinadia? Surullisinta on, että joka ainoa kerta, kun haluan säästää omaa aikaani, tuen lihan tehotuotantoa, eläinten huonoja oloja ja kohtelen omaa kehoani kaltoin.

Onko tällainen ajan ja rahan säästäminen kuitenkaan järkevää pitkällä tähtäimellä? Jos näkisin päivittäin vähän enemmän vaivaa ja laittaisin muutaman euron lisää ruokaostoksiini, saattaisin pysyä terveempänä ja hyvinvoivampana pidempään. Ruoka kun nyt vain sattuu olemaan äärimmäisen tärkeä kehon polttoaine - eihän kukaan halua tuhota autonsakaan moottoria tankkaamalla siihen vääränlaista bensiiniä.

Millä sitten ravitsisin kehoni näiden lokakuisten 31:n päivän ajan? Kaurapuurolla ja porkkanoilla? Säilyisinkö ilman lihaa edes hengissä, vai onnistuisinko kuihduttamaan itseni tässä yltäkylläisyyden maassa? Kärsisinkö anemiasta tai vitamiinien puutoksesta? Tutkin aihetta ja huomasin ilokseni, että internet suorastaan pursuilee erilaisia kasvisruokaohjeita. Moni tuttu liharuoka on helppo muuntaa kasvisruoaksi yksinkertaisesti korvaamalla liha jollain muulla proteiinin lähteellä, kuten esimerkiksi soijarouheella tai tofulla. Useat vaihtoehdot kuulostavat jopa maukkaammilta kuin tavalliset liharuokavaihtoehdot ja ovat taatusti myös terveellisempiä - miten se oikeastaan edes voisi saada minut voimaan huonosti?

Aikomukseni ei ole suinkaan ryhtyä täyspäiväiseksi kasvissyöjäksi. Aion lokakuun jälkeen jatkaa lihasta nauttimista, mutta toivon, että tuleva kuukausi opettaa minua tekemään sen kohtuudella. Jatkossa valitsen muutamana päivänä viikossa kasvisruokavaihtoehdon ja lihaa syödessäni huolehdin, että se tulee vastuullisilta tuottajilta. Ehkä myös minä ja yli 16000 muuta Lihattomaan Lokakuuhun osallistujaa saamme aikaan pysyviä muutoksia ihmisten asenteissa ja kulutuskäyttäytymisessä. Muistakaa, että tarjonta vastaa aina kysyntää - näyttäkää mitä oikeasti haluatte!

Jatkan alkanutta tutkimusprosessia ja valmistautumista koitokseen.

 

lihaton-normal.jpg

Lue lisää Lihattomasta Lokakuusta Facebookista ja liity mukaan: https://www.facebook.com/events/516481648435327/?fref=ts