Lihattoman Lokakuun ensimmäiset kaksi viikkoa ovat menneet mahdottoman nopeasti. Lihaton ruokavalio ei ole vaatinut erityistä ponnistelua, suurta vaivannäköä tai nälän näkemistä. Sen sijaan se on tarjonnut uudenlaista innostusta ruoanlaittoon ja erilaisiin, uusiin raaka-aineisiin. Ja mikä parasta, olen pysynyt lihattomuudessa sataprosenttisesti!

Tässä katsaus uusiin tuttavuuksiini, jotka jäävät taatusti ruokalistalleni:

 

1. Quinoa / kvinoa

"Kvinoa on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi. Se ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruoanvalmistuksessa viljojen tapaan. Sen lehtiä voidaan syödä lehtivihanneksen tapaan. Kvinoan tunnetuimpia sukulaisia ovat jauhosavikka, punajuuri ja pinaatti." (Lähde: Wikipedia)

Käytin kvinoaa ruoanvalmistuksessa riisin sijasta. Se on pienikokoista raetta, jossa on riisistä poiketen rapsakkaa purutuntumaa. Todella täyttävää; vielä kahdenkin tunnin päästä ruokailusta tuntui kuin olisi juuri syönyt. Maku ei ole juuri riisiä kummoisempi, vaatii siis maustamista.

2. Alpro Soya luomutofu

Vaikka aikaisemmin tyrmäsin soijan lähes täysin, uskon kuitenkin luomuun ja vastuulliseen tuottamiseen. Sain loistavan vinkin luomutofusta, ja tykästyinkin siihen kovasti. Tofu on mukavan miedon makuista, helppo maustaa oman maun mukaan sekä se taipuu ruokalajiin kuin ruokalajiin. Huvitti muuten kaupassa käydessäni, kun kysyin noin 30-40 vuotiaalta työntekijältä, että missähän teillä mahtaisi olla tofua. Vastaus kuului hyvin hämmentyneellä äänellä "siis mitä se on???", aivan kuin olisin kysynyt jotain kovin erikoistakin. En minäkään ollut aikaisemmin maistanut tofua, mutta luulin, että kaikilla on silti jonkinlainen käsitys siitä. Tulipa sitten valistettua myyjää lyhyellä tietoiskulla soijasta!

3. Luomusoijapalat

Loistava tuote ruokiin, joihin tavallisesti laitettaisiin jauhelihaa! Hyvää myös sellaisenaan esimerkiksi maustamattomaan jogurttiin sekoitettuina ja makean nälän yllättäessä melkoisia herkkupaloja siirapin kanssa ;)

///

Nyt parin viikon lihattomuuden jälkeen kävelen kaupassa jo automaattisesti liha- ja einesosastojen ohi. Olen löytänyt paljon mielenkiintoista kokeiltavaa kuluttaessani aikaa kaupassa tutkiessani tätä minulle uutta maailmaa. Löysin jopa paholaisen hilloa, jota olen himoinnut kotiin jo pari vuotta!

Ehkä ihan kaikki ei ole sujunut niin kovin täydellisesti. Kaikki kokeilemani ei ole ollut automaattisesti hyvää, vaan olen kehittänyt makuja vähitellen, juurikin kokeilun kautta. Esimerkiksi Jalotofun marinoitu- ja kylmäsavutofut olivat maultaan melkoinen pettymys; ensimmäinen maistui aivan liikaa nakeilta (joista en ole koskaan pitänyt) ja jälkimmäinen oli niin voimakkaasti savuinen, että mieleen tuli lähinnä hartaasti turvesavun voimin kuivatettu skottiviski.

Tavallaan ajatus lihasta on alkanut jopa kuvottamaan. Tällä hetkellä en ole varma, pystynkö jatkamaan lihansyöntiä kahden viikon päästä.

///

tofusieni-normal.jpg

 

Tämä oli herkkua, nam! Alpro Soya - luomutofua (yrteillä maustettua), risottoriisiä, kantarellejä, puolikuivattua tomaattia, parmesaania ja paholaisen hilloa. Kaverina kaali-paprikasalaattia, joka tarttui valmiina mukaan kaupan "lihatiskiltä".

 

Ja hei, allekirjoittanutta myös saa heittää ideoilla, joita voisi ottaa kokeiluun ja esitellä blogissa! :)