Ostin kokeilumielessä pussillisen soijasuikaleita. Pussin hinta yllätti positiivisesti edullisuudellaan, sillä olin kuvitellut soijan maksavan useita euroja lihaa enemmän. Pulitin 250 gramman pussista soijasuikaleita 2,99 €. Tein suikaleista nopean kastikkeen tarkoituksenani lähinnä vain maistaa soijaa yksinkertaisimmillaan. Uuteen ruokaan tutustuessani mietin, mistä lautasellani oleva proteiinin lähde mahtoi olla peräisin. Pikaisella googlettamisella selvisi, että soija ei kasva lainkaan Suomessa, joten Suomessa käytettävä soija tuodaan aina ulkomailta. yleensä Etelä- ja Pohjois-Amerikasta. Ei mitään lähiruokaa siis.

Seuraavaksi koko Lihattomalta Lokakuultani meinasi pudota pohja. Kaikki suuret suunnitelmani lihan korvaamisesta soijavalmisteilla lensivät roskakoriin. Mitä enemmän keräsin tietoa, sitä enemmän epäkohtia havaitsin. Sinä, joka olet elänyt samanlaisessa pimennossa kuin minä, tässä se nyt tulee: soijan viljely tuhoaa sademetsiä. Soijan viljely tapahtuu yleensä äärimmäisen huonoissa, orjuuteen verrattavissa työoloissa, se on aiheuttanut ilmastonmuutosta, saastuttanut vesistöjä ja maaperää, tehnyt metsäkadon lisäksi maasta viljelykelvotonta ja ollut vaaraksi uhanalaisille eläimille. (WWF) Lista on pitkä ja surullinen. Soijaa viljelevät ihmiset raatavat lähes ilmaiseksi, pakotettuina yötä päivää, jotta eläintuottajat saavat halpaa rehua eläimilleen, jotta me kuluttajat saamme kohtuuhintaista lihaa ruokapöytäämme yleensä niin paljon, että osa siitä menee suuri osa hukkaan.

Muistelin lukeneeni, että soijaa käytetään lähinnä eläinten rehuna. Tämä pitää paikkansa; WWF:n mukaan jopa yli 80 prosenttia koko maailman viljellystä soijasta syötetään eläimille. Siis niille samoille maatilan possuille ja lehmille, joiden elinkaari päättyy lihatiskille ja sitä kautta vielä jonkun nälkäisen paistinpannulle. Suomessa tilanne on siitä hyvä, että tuotantoeläimille syötetään pääasiassa viljaa, mutta mitä käy jos (ja kun) geenimanipuloitu soija valtaa Suomenkin rehumarkkinat? Kuluttajana et voi edes tietää, onko syömäsi nauta tai muu eläin ruokittu geenimanipuloidulla rehulla; sitä kun ei tarvitse pakkauksessa ilmoittaa.

Mietipä seuraavaa: Ostat kotipaikkakuntasi lähellä tuotettua lihaa, siis lähiruokaa. Tunnet tekeväsi hyvin, sillä lähiruokaa ostamalla säästät muun muassa polttoainekuluja ja tuet paikallista yrittäjyyttä. Mutta lihapa onkin ruokittu Brasialista Suomeen tuodulla geenimanipuloidulla soijalla. Onko niin sanottu lähiruokasi enää lähiruokaa, kun sitä ei ole ruokittu lähiruoalla?

Kasvissyöjät puolustelevat soijansyöntiään sillä, että heidän osuutensa soijan kulutuksesta on niin pieni. Kasvissyöjiä on Suomessa arviolta noin 3-5 prosenttia aikuisväestöstä, muualla maailmassa kuten erityisesti Aasian maissa toki enemmän. Kasvissyöjien määrä on kuitenkin vähäinen suhteessa koko väestöön, joten luonnollisesti myös heidän käyttämänsä soijan määrä on vähäinen. Mutta entä jos kaikki ryhtyisivät kasvissyöjiksi ja korvaisivat lihan soijavalmisteilla? Soijaa viljeltäisiin edelleen paljon, ehkä enemmänkin ja viljelyyn liittyvät ongelmat kasvaisivat entisestään. Mielestäni soija on juuri tästä syystä äärimmäisen epäeettinen ja -ekologinen vaihtoehto korvata liha, sillä siitä ei ole pysyväksi ratkaisuksi.

Soijaa voisi viljellä tietysti myös vastuullisesti, muun muassa käyttäen jo valmiiksi viljelykelpoisia, hakattuja maita. Lihantuottajat voisivat ostaa soijaa vain vastuullisilta tuottajilta. Mutta tässä maailmassa kilpailu on aivan liian kovaa, ja tuottajat kokevat, ettei heillä ole vaihtoehtoa. Kun kuluttajat vaativat kovaan ääneen mahdollisimman halpaa lihaa välittämättä lainkaan siitä, minkälaista toimintaa he jokaisella ostokerrallaan tukevat, eivät tuottajat voi kuin todeta myhäillen vastaavansa kysyntään.

WWF ei suosita soijan boikotoimista, sillä se tärvelisi Brasilian kaltaisten maiden kehitystä. Soijan boikotoiminen olisikin hyvin haastavaa, sillä noin 60-70 prosenttia käyttämistämme elintarvikkeista sisältää soijaa jossain muodossa. Se mitä aion itse tässä kohtaa tehdä on, että hylkään ajatuksen lihan korvaamisesta soijatuotteilla. Sen sijaan pyrin panostamaan kotimaisiin vihanneksiin ja kasviksiin, ja huomenna saattekin ensimmäisen varsinaisen ruokapostaukseni siitä, mitä tänä iltana itselleni ruoaksi loihdin!

 

Lue lisää: http://www.wwf.fi/www/uploads/pdf/sademetsaa_lihatiskilla.pdf